Skip to main content

Bij het maken van een video is er niets zo belangrijk als het bereiken van de doelgroep en het vasthouden van diens aandacht zodra je die hebt. Bij het maken van een concept voor een video wordt vaak gekeken naar welke boodschap er overgebracht moet worden, maar het is belangrijk om ook veel aandacht te geven aan hoe je een boodschap overbrengt. Humor kan een middel zijn om je boodschap op een leukere manier over te brengen aan je doelgroep. Hiervoor hoef je gelukkig geen cabaretier, een simpele woordspeling alleen al zorgt ervoor dat jouw video beter blijft hangen. Ook wij van Storyshot proberen humor te verwerken in onze video’s, check bijvoorbeeld onze video over videomarketing.

Still uit onze promo voor het Beekdal Lyceum

Wat maakt humor zo belangrijk voor je video; vijf voordelen van het gebruik van humor in een video: 

  • Humor trekt de aandacht

Wanneer je video’s te saai zijn, is het moeilijk voor mensen om aandachtig te kijken naar jouw boodschap. Door er een grapje tussendoor te gooien gaan mensen beter opletten, omdat je content opeens informatief en vermakelijk is. Bovendien trek je niet alleen die aandacht, maar hou je aandacht ook langer vast. Humor maakt informatie wat meer behapbaar voor mensen, waardoor ze minder snel weg zullen klikken.  

  • Mensen denken vaker terug aan je video

Dit voordeel sluit eigenlijk aan op het voordeel wat we eerder al benoemden. Het is natuurlijk niet gek dat je video beter blijft hangen bij mensen wanneer ze aandachtig luisterden. Met een beetje humor in je video krijg je daarom sneller naamsbekendheid. Dit is een van de redenen dat humor ook vaak wordt toegepast in reclames. De reclameleus “Even Apeldoorn bellen” zullen veel mensen daarom wel kennen. (linkje verwerken) 

  • Je video wordt vaker gedeeld 

Wanneer je het voor elkaar hebt gekregen om echt een goede grap of een komisch beeld te verwerken in je video, wordt je video misschien wel zo leuk dat mensen hem gaan delen. Zeker bij een productievideo is dit mooi meegenomen. Post daarom ook vooral je humoristische video op social media. Hiermee maak het delen van de video zo toegankelijk mogelijk en optimaliseer je jouw bereik. 

  • Met humor straal je zelfvertrouwen uit

Je hoort vaak dat mensen met een goed gevoel voor humor intelligenter overkomen, want blijkbaar ben je slim genoeg om een grap te bedenken waar veel mensen om kunnen lachen. En daar blijft het niet bij: met humor straal je namelijk ook meer zelfvertrouwen uit. Je laat zien dat je sterk in je schoenen staat als je het aandurft je video niet super serieus te maken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat je ook nog daadwerkelijk zelfverzekerder wordt door het gebruik van humor. 

  • Mensen krijgen een persoonlijker gevoel bij jouw merk

Door je video wat minder serieus te maken met af en toe een leuke grap, wordt je video toegankelijker. Je geeft mensen het gevoel dat je benaderbaar bent. Humor is iets heel persoonlijks, met een grap kan je publiek je daarom wat beter leren kennen. Daarbij heb je al een overeenkomst: hetzelfde gevoel voor humor. 

3 punten waar je op moet letten wanneer je humor verwerkt in je video

  • Don’t overdo it

Zorg ervoor dat je humor effectief inzet in je video, terwijl je boodschap hier niet onder lijdt. Humor is een middel, niet het doel. Zorg er daarom ook voor dat de humor die je gebruikt aansluit op wat je aan het vertellen bent en past bij de doelgroep die je aan wilt spreken. 

  • Niet iedereen vindt hetzelfde leuk

Het is heel erg belangrijk om voorzichtig om te gaan met de humor die je verwerkt in een video. Niet iedereen heeft dezelfde humor. Het is niet de bedoeling dat je mensen juist wegjaagt met je video of dat je misschien zelfs mensen beledigd door humor die juist ongepast was

  • Zorg ervoor dat je verder nog wel serieus genomen wordt 

Het kan heel goed zijn om humor te verwerken in je presentatietekst of in animaties, maar het is belangrijk dat je doelgroep je nog wel serieus blijft nemen. Hou er dus rekening mee dat je grappen niet uitmelkt en dat je boodschap aan het einde van de video wel is overgekomen. 

Hoe doen we dit bij Storyshot? 

Wij vinden het erg belangrijk om video’s in te zetten voor betere videoproducties. Zelf proberen wij dit ook toe te passen in de producties die wij voor onze site maken. Zoals we deden in onze promotievideo voor onze videomarketingdienst. 

Dit willen we ook meegeven aan onze klanten. Wanneer je een productievideo gaat maken en het net even een extraatje wil geven met een leuke woordgrap of een visueel grapje, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ons hilarische team kan dan met jou om tafel gaan om te sparren over hoe we jouw video wat leuker gaan maken. Een van de klanten die we hier al mee konden helpen was het Beekdal Lyceum.

Leave a Reply