Skip to main content

Een explainer video is een manier om op een simpele en persoonlijke manier informatie online over te brengen. Een explainer video kan je inzetten op je website, in een afgesloten online omgeving, in het meesturen van mails of door een bibliotheek op te bouwen, bijvoorbeeld op je eigen YouTube kanaal.

Wat zijn de voordelen van een explainer video?

Of: waarom zou je een explainer video maken? Om te beginnen bij het begin, een paar redenen op een rijtje.

  • Een ingewikkeld onderwerp eenvoudig uitleggen dankzij bijvoorbeeld animaties
  • Fijne ervaring voor je klant / bezoeker
  • Theorie uitleg online beschikbaar maken
  • Het beperken van vragen bij je klantenservice

Tips voor het maken van een explainer video

Ga je zelf aan de slag met het maken van een explainer video? Heel nice! Om je op weg te helpen, een aantal tips die wij hebben geleerd tijdens het ontwikkelen van krachtige explainer video’s.

1. Leg alles uit in Jip en Janneke taal

Dit is wel de áller belangrijkste. Om de kijker mee te krijgen in je verhaal, wil je het simpel houden. Echte verdieping in het onderwerp kan altijd nog. Bijvoorbeeld in een begeleidende tekst óf een aparte video die verder op de details gaat. Kijk naar wat er écht belangrijk is om te vertellen en schrap alle details en zorg dat er niks dubbel verteld wordt.

Tip: huur een tekstschrijver in die samen met jou de tekst voor de video schrijft. Zo krijg je de beste teksten voor je explainer video’s.

2. Maak je video niet te lang

De ideale lengte voor een explainer video is 2-7 minuten. Het ligt er natuurlijk aan wat je platform is en of je kijker al achtergrondinformatie heeft over het onderwerp en dus automatisch al makkelijker ‘inhaakt’.

3. Duidelijke structuur

Als kijker wil je weten wat je te wachten staat. Begin daarom met een duidelijke intro van zo’n 10-20 seconde waarin je:

  • De aandacht van de kijker trekt
  • Duidelijk maakt waar je video over gaat
  • Je kijker een tipje van de sluier geeft zónder het antwoord te geven.

Bijvoorbeeld door je intro af te sluiten met de hoofdvraag die je in de video gaat beantwoorden. Daarna kan je een korte intermezzo (pauze) creëren met een animatie waarin het hoofd onderwerp ook visueel in beeld komt om dit éxtra duidelijk te maken.

Na de hoofdvraag beantwoordt te hebben sluit je je video af met een samenvatting. Wat heeft de kijker precies geleerd deze video en waar zijn we samen achtergekomen? Je kunt de kijker vertellen wat diegene moet doen na het kijken van de video met een call-to-action. Vertel bijvoorbeeld dat er nog meer informatie te vinden is over het onderwerp op jullie website of dat ze meer kunnen leren hierover door jullie te volgen op social media.

4. Laat iemand met presenteer ervaring het verhaal vertellen

Wat we vaak horen is dat bedrijven en organisaties hun eigen personeel voor de camera willen zetten om het verhaal te vertellen. Jullie collega is waarschijnlijk heel goed in zijn werk. Maar presenteren is écht een vak apart. Huur daarom een professionele presentator of presentatrice in voor de hoogste kwaliteit in je explainer video.

“Maar, een presentator of presentatrice die je inhuurt kent de inhoud toch helemaal niet?”

Nee, klopt! En dat is précies wat je wil. Je kijker kent de inhoud namelijk ook niet. Dus als je presentator / presentatrice de inhoud niet begrijpt, dan zal je kijker dat al helemaal niet doen.

5. Laat zoveel mogelijk zien

Je maakt natuurlijk een video. Gebruik dat ook! Voeg zoveel mogelijk beelden toe van wat er verteld wordt door gebruik te maken van beelden uit je eigen archief, stockbeelden en animaties. Als je de tijd hebt, kun je natuurlijk zelf op pad gaan om beelden te filmen die passen bij wat er verteld wordt. Deze plak je over de audio van je presentator / presentatrice die als een voice-over te horen blijft.

Met animaties kan je complexe onderwerpen eenvoudig laten zien door live action te combineren met animaties. Ik heb hier ook een artikel over geschreven.

6. Film met professionele apparatuur

Zeker als je professioneel bent, wil je dit laten zien. Door goede inhoud, maar ook door de juiste techniek. Gebruik goede kwaliteit camera’s, licht, geluid en film in een studio zodat je geen last hebt van achtergrond geluid of een onrustige achtergrond. Je wilt de focus immers kunnen leggen op de animaties die je later nog toevoegt.

En, vergeet de autocue niet. Hiermee kan de presentator / presentatrice de tekst oplezen en kijkt tegelijkertijd je kijker recht in de lens aan.

7. Gebruik humor!

Is je onderwerp een serieus onderwerp? Gebruik ook dan humor in je video. Zo blijft het leuk en pakt de kijker de informatie veel makkelijker op. En, het is nog leuk ook!

Tot slot, maak het efficient. Bereidt 4-5 video’s voor die je in één dag kan filmen. Zo maak je optimaal (en budget-friendly) gebruik van een professionele scriptschrijver, presentator of presentatrice, cameracrew, apparatuur en de studio.

Leave a Reply