Skip to main content

Het is nooit makkelijk om iemand te verliezen, daarom is het belangrijk om goed afscheid te kunnen nemen van iemand. Een uitvaart is een moment waarop nabestaanden er voor elkaar kunnen zijn, een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Alle nabestaanden zouden de kans moeten krijgen om aanwezig te zijn op de uitvaart, maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Een uitvaart livestreamen kan een oplossing zijn om toch zoveel mogelijk mensen betrokken te laten zijn bij de uitvaart. Zo kan iedereen op locatie of vanuit huis stil staan bij het overlijden van een naaste. 

Situaties waarin een uitvaart livestreamen handig kan zijn: 

1. Nabestaanden met moeite om op de locatie te komen.

Wanneer nabestaanden ziek of slecht ter been zijn, kan het het heel onprettig zijn of zelfs onmogelijk om een uitvaart op locatie te volgen. Met een livestream kunnen deze mensen vanuit huis toch alles meekrijgen. 

2. Nabestaanden in het buitenland

Wanneer nabestaanden in het buitenland zijn en niet snel genoeg terug kunnen komen voor de uitvaart is dit natuurlijk vervelend. Een livestream kan gevolgd worden over de hele wereld, zo kunnen ook mensen vanuit het buitenland de uitvaart volgen. 

3. De locatie is niet groot genoeg

Wanneer de overleden persoon een grote groep mensen om zich heen had staan, die allemaal het afscheid willen bijwonen, is de plek van de uitvaart soms te klein. Ook in deze situatie kan een livestream ervoor zorgen dat toch iedereen erbij kan zijn. Mensen zouden bijvoorbeeld op een andere locatie met een groep de stream kunnen volgen. 

4. De familie wil het kleinschalig houden

Een uitvaart is een mooi moment om samen afscheid te nemen van een overleden persoon, maar kan ook heel overweldigend zijn. Niet gek dat er daarom mensen zijn die ervoor kiezen om dit alleen te delen met een klein groepje mensen die dichtbij de overleden persoon stonden. Met een livestream of compilatie achteraf kunnen anderen nog wel even kijken naar de ceremonie. 

5. Mensen willen de uitvaart nog een keer kunnen bekijken

Doordat de stream achteraf wordt doorgestuurd met eventueel een compilatie van de mooiste momenten, hebben nabestaanden de mogelijkheid om de uitvaart nog eens te bekijken als ze daar behoefte aan hebben. Dit kan het rouwproces bevorderen. 

Hoe gaan we te werk?  

Kennismaking

Voor de livestream vindt er altijd een kennismakingsgesprek plaats waarin overlegt kan worden over hoe de stream eruit moet gaan zien, hoelang de stream moet duren en andere praktische zaken. Verder is dit gesprek ervoor bedoelt om elkaar wat beter te leren kennen, het is natuurlijk belangrijk dat erop vertrouwd wordt dat er een mooie livestream van de uitvaart gemaakt kan worden. Ook kunnen er tijdens dit gesprek speciale wensen aangegeven worden. Bijvoorbeeld bij het gebruik van livemuziek horen wij dit graag van tevoren zodat we extra microfoons kunnen meenemen. Of bij het gebruik van een PowerPoint, zodat we die full screen in beeld kunnen brengen. 

Klaarzetten van de stream

Van tevoren sturen wij een beschermde link van de livestream. Op de dag van de uitvaart of de dag daarvoor zijn wij aanwezig om de apparatuur voor de stream op te bouwen. Het is dus belangrijk dat de locatie waar de uitvaart plaats zal vinden in ieder geval drie uur van tevoren toegankelijk is. Zo hebben we voldoende tijd om de apparatuur goed in te stellen en de camera’s mooi te positioneren. Hier hebben wij geen ondersteuning in nodig, zo kunnen nabestaanden zich gewoon focussen op elkaar en de ceremonie.

Live! 

Tijdens de ceremonie en eventueel daarvoor/daarna zullen wij de livestream uitzenden. We kunnen hierbij ook mobiele camera’s inzetten, deze camera’s kunnen we makkelijk verplaatsen zodat ze eventueel ook meekunnen naar buiten of een andere zaal. Een stream bij Storyshot is voorzien van haarscherpe shots, mooie close-ups en professioneel geluid.

Compilatie

Aan het eind van de livestream sturen wij de opname naar je op. Het is ook mogelijk om een compilatie aan te vragen met de mooiste momenten zodat nabestaanden daar af en toe nog op terug kunnen kijken. De opgestuurde stream kan makkelijk gedeeld worden met mensen die tijdens de begrafenis niet aanwezig konden zijn en de stream ook niet live konden volgen. Wanneer er muziek met rechten wordt gebruikt tijdens de ceremonie moeten wij dit weten, zodat we ons eigen livestream platform kunnen gebruiken en de stream niet geblokkeerd wordt.

Livestream aanvragen

Het kan dus heel waardevol zijn om een uitvaart te livestreamen. Wij van Storyshot helpen graag bij neerzetten van zo’n livestream. Wij zorgen ervoor dat de livestream goed verloopt, zodat familie en vrienden kunnen focussen op wat echt belangrijk is. Mocht je vragen hebben of interesse in een livestream dan gaan wij graag met u in gesprek. Stuur ons vooral een berichtje!

Leave a Reply